YouncK improves your Presentation Skills                
Presentation Skills  |  Storytelling  |  Social Influence  |  Visual Communications

Hoe voorkom je veel gemaakte presentatiefouten 

Geschreven door Maurice

 

Maurice Hellemons, trainer, presentatiecoach, YouncK, Beter Presenteren

Vaak weet je het al na een paar minuten of zelfs een paar seconden. Deze presentatie had ik beter niet kunnen bijwonen of overslaan. Wellicht een goed moment om de misgelopen slaap van afgelopen nacht in te halen. Dat signaal zullen je hersenen namelijk na een paar minuten al afgeven indien je niet vanaf de start indruk weet te maken. Presenteren leer je net als autorijden, niet uit een boekje. Lessen, oefenen en 'kilometers maken' zorgt voor de benodigde ervaring. Hieronder een aantal praktische tips die je helpen bij 3 veel gemaakte presentatiefouten.

 

1)  “Fail to prepare, then prepare to fail” met als gevolg: zenuwen, te veel info en te weinig structuur.

2)  Slechte opening zonder het belang van deze presentatie voor je publiek aan te geven.

3)  Je lichaam beweegt onrustig en je ogen te weinig.  

 +

De 3 juiste verbeterpunten

 

“Fail to prepare, then prepare to fail” met als gevolg: zenuwen, te veel info en te weining structuur.

1)  Start ruim op tijd en denk onder andere aan de volgende punten:

a)  Bepaal allereerst je hoofddoelstelling wat je wil bereiken. Wat ze doen, kunnen, weten of onthouden. Dit is dé sleutel tot succes! 

b)  Krijg inzicht door overzicht in al je boodschappen. Gebruik bijvoorbeeld een mindmap om dit sneller voor elkaar te krijgen. Orden, chunk en kies een van de vele goede presentatiestructuren en bedenk “less is more”.

c)  Oefen, hardop, en meerdere keren én hou de tijd bij. 5x, 10x en meer als het moet. Oefen met name de opening, de overgangen en het slot.

d)  Locatie. Indeling en inrichting van de ruimte. Zet het naar je hand. Welke AV-middelen zijn er en hoe werken ze. Waar zit de aan-en-uit knop van alle apparaten, is er voldoende electriciteit, kunnen de ramen indien nodig open en dicht, bediening van de temperatuur. Test alles!

e)  Onderzoek je publiek. Wie zijn ze en wat weten ze al van het onderwerp. Sluit daarbij en -op aan. Ander publiek is allicht een andere boodschap of minimaal anders gebracht.

 

Slechte opening zonder het belang van deze presentatie voor je publiek aan te geven.

2)  Zonder aandacht landt je boodschap niet. Zorg dat je opening minimaal bestaat uit:

a)  Welkom, Hi of Goededag en dan EERST een aandachtstrekker! Bij vookeur nog geen humor gebruiken.

b)  Daarna pas je naam: Mijn naam is <> en ik ondersteun <bedrijven/personen>  met  <dit/dat>.  Niet je functietitel melden, zeker niet wanneer het eindigt op '...manager'. Nobody cares! Alleen als je bv. tandarts, CEO of leraar bent, kan je het melden, want dan zegt je beroep of functie juíst genoeg. De vragen ‘wie ben je ’ en 'wat doe je' zijn daarmee beantwoord.

c)  Het hoofddoel van je presentatie aan je publiek melden? Waarom is het interessant voor je publiek. De vraag ‘wat je komt doen’ is daarmee beantwoord.

Nu zullen ze zich al meer op hun gemak voelen, wetende wie je bent en wat je komt doen of brengen. Nu zal eventuele humor beter landen. Maar ze moeten wel straks naar het toilet, ze krijgen wellicht dorst of die ene klant/collega dienen ze snel terug te bellen, dus...

d)  Laat de agenda zien. Lees de agenda niet voor. Dat kunnen ze prima zelf.

e)  En meldt dan hoe lang  jij over die agenda gaat doen. Dan voelt het publiek zich nog meer op hun gemak, wetende hoe laat ze naar het  toilet kunnen, de koffie te bereiken is en wanneer ze hun email kunnen checken of hun klant/collega terugbellen.

Nu hebben ze even tijd en aandacht voor jouw presentatie.

 

Je lichaam beweegt onrustig en je ogen te weining.

3) Sta stil en in evenwicht op 2 benen tegelijk, met je armen langs je lichaam, zolang je daar geen gebaren mee maakt.    

a)  Draai met je hoofd van links naar rechts en hou de rest van je lichaam stil. Dit straalt rust uit.

b)  Kijk je publiek aan, maar niet langer dan 2-3 seconden naar hetzelfde paar ogen.

c)  Het prettigste is om aan het einde van een zin, of bij een komma, “over te stappen” naar een ander paar ogen.

Duurt een zin zin langer dan 4-5 seconden, dan is deze veelal te lang om naar te luisteren.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer gemaakte en te maken fouten en daarbij behorende verbeterpunten. Kom ze allemaal te weten én leer ze voorkomen resp. beheersen tijdens een workshop bij YouncK.

 

Tags: Presentatietips, beter presenteren, Workshop, Beter presenteren kun je leren!, YouncK, presentatiefouten, presentatie, opening, beweging