YouncK improves your Presentation Skills                
Presentation Skills  |  Storytelling  |  Social Influence  |  Visual Communications

De 6 te vermijden TEs volgens YouncK 

Geschreven door Maurice

 

'Te' ervóór is nooit goed, leerde ik al op jonge leeftijd, behalve bij tevreden, te gek, wellicht tequilla en tehuis, hoewel ik van die laatste twee ook wel mindere verhalen ken. Helaas geldt 'Te' ervoor in een minder positieve context ook voor presentaties die bijna allemaal met een betere voorbereiding zijn op te lossen of te voorkomen. Lees nu de 6 Té's volgens YouncK en hoe het ook beter kan.

 

De 6 Té’s van YouncK  

Presentaties zijn vaak... 

Hoe het ook kan?

én beter!

1. Te  Vaag

Geen duidelijke boodschap of doel. Met als natuurlijke reactie vaak "nou en? " of "so what?".

Bedenk tijdens je voorbereiding je WIIFTA. (What's in it for the Audience)

Open en sluit daarmee af. Gebruik duidelijk taal en wees concreet. Show, don’t tell. Gebruik de zintuigen. Dat houdt de hersens alerter en kennis blijft beter hangen aan zaken die je hersens al herkennen. Denk aan kleur, geur, smaak, vorm, emotie, vertel een verhaal.

2. Te  Ingewikkeld

Er is geen flow, of geen duidelijke structuur. Als je geen eenvoudige structuur hanteert, dan zal je publiek een eenvoudige manier vinden om niet langer op te letten. Boodschappen, vakantie, to-do lijstjes. Hersens zijn snel afgeleid. Laat het niet gebeuren.

"Hou het simpel. Zo simpel mogelijk maar niet simpeler dan dat", zei Einstein ooit. Kies tijdens je voorbereiding een bekende structuur. Bijvoorbeeld:

Chronologisch, numeriek of combinatie

Geografisch 

Probleem, oorzaak, gevolg, oplossing/actie, resultaat.

3. Te  Lang

Te lange zinnen, lange woorden, te lang van stof, te veel voorbeelden. Dit leidt allemaal tot afleiding, verveling en verlies van focus.

Die focus wil je juist vasthouden. Een juiste lengte van een presentatie is "als een kort rokje. Kort genoeg om de aandacht te trekken. Lang genoeg om alles te bedekken".

"Less is more" vat het goed samen.

Gebruik korte woorden en korte zinnen. Eén gesproken zin die langer dan 5 seconden duurt, blijken ze nauwelijks te onthouden.

Eindig op tijd, Altijd! Elke minuut eerder klaar is een gratis cadeautje, die ze met van alles kunnen vullen. (Email, toilet, koffie, telefoontje) Iedere minuut te lang is jouw schuld. Voldoende oefenen, als onderdeel van je voorbereiding, zorgt voor een goede tijdsplanning.

4. Te  Veel

Te veel feiten, sheets, details, bulletpoints, woorden op 'n slide, etc. Té is nooit goed blijkt met name bij 'Te veel'. Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht. Er blijft weinig / tot niks onthouden, al heb je nog zoveel goeds, moois en voordelen te melden.

"Kill your Darlings" vat het goed samen. Orden en chunck je info tijdens je voorbereiding. Wellicht niet leuk of altijd mogelijk, maar doe het toch maar. Ze onthouden toch maar één of hooguit een paar van je boodschappen. Als 'slaapverwekkend' hetgene is wat ze onthouden van je presentatie, ben je in ieder geval niet goed bezig.

5.  Te  Saai

Het onderwerp kan een persoon natuurlijk bitter weinig interesseren, maar de 'saaiste' onderwerpen kunnen boeiend gebracht worden.

Groter probleem is het gebruik, of beter gezegd misbruik van een monotone stem. Monotoon spreekgeluid werkt zoals een autorit voor een baby. Slaapverwekkend. Ook wel genoemd, 'saai'.  

Wees eens onverwacht. Humor en magic zijn 2 vormen die spanning oproepen. Ze willen weten hoe het afloopt en alleen daardoor al, behoud je de aandacht. Bedenk dit tijdens je voorbereiding.

Leer MTV toe te passen op je stem. Modulatie, Tempo en Volume. Doe je dat niet, dan ben je sneller slaapverwekkend en saai.

6.  Te  Snel
Als je té veel in té korte tijd wil doen, gaan sprekers vaak steeds sneller praten aan het eind van de presentatie. Of nog erger, ze slaan stukken over. Wellicht kwam de helft van je publiek nu juist voor dat laatste onderwerp. Daar ben je als toehoorder maar mooi klaar mee.

Zorg dat je na je voorbereiding weet na hoeveel minuten je op 25%, 50% en 75% moet zijn. Zo kan je eerder beginnen met 'kort en bondig' zijn om alles correct aan bod te laten komen of eerder vragen per deel-onderwerp doorzetten naar een beter geschikt moment.

Pauzeer in je zin én tussen zinnen in. Dit werkt voor de hersens beter, dan langzamer gaan praten. De tijd ertussen wordt gebruikt voor de verwerking en soms letterlijke vertaling. Dit geldt ook voor dialect, wat na een tijdje erg vermoeiend gaat werken.

 Doe er je voordeel mee!

 

Tags: Presentatietips, voorbereiding te snel, te saai, te veel, te lang, te vaag, beter presenteren kun je leren!, YouncK, kill your darlings, less is more, hou het simpel, eindig op tijd, altijd.