YouncK improves your Presentation Skills                
Presentation Skills  |  Storytelling  |  Social Influence  |  Visual Communications

Zijn presentatievaardigheden belangrijk?

Geschreven door Maurice

 

Maurice Hellemons, trainer, presentatiecoach, YouncK, Beter Presenteren

Spreekangst blijft hoog noteren in de lijst met top10 angsten
In vele rangschikkingslijstjes over angsten blijft spreken in het openbaar / presenteren in de hoogste regionen terugkeren. Angst voor presenteren kan leiden tot stress, waarbij de aanmaak van adrenaline en cortisol op gang komt. Wat extra adrenaline is prima. Dat zorgt juist voor het kunnen leveren van topprestaties of presentaties, maar laat angst niet omslaan in verlammende spanning.


Je staat niet alleen op het podium
Afgelopen jaar is mij door onverwacht veel bevriende (ex-)collega’s verteld, dat ook zij hier in meer of mindere mate regelmatig last van hebben. Ontwijk- en uitstelgedrag is regelmatig het gevolg. Er is sprake van onderschatting omtrent het belang van een goede presentatie, waarbij aandacht wel wordt vastgehouden om zo de kernboodschap duidelijk over te dragen. De boodschap, die door je publiek voor langere tijd te onthouden is.
(Basis-)vaardigheden van het presenteren zijn veelal ondergeschikt aan de content. Helaas kan de een niet zonder de ander. Een echt goede presentatie zet jou, je product of dienst en het bedrijf waarvoor je werkt op een professionelere manier het in het licht. Ook je geloofwaardigheid en betrouwbaarheid staan namelijk op het podium.


Goede presenteerders zijn de leidende front-runners binnen hun organisatie
Zij die de presentatievaardigheden goed beheersen worden binnen een bedrijf vaak gezien als de leiders, de front-runners. Het heeft invloed op hun carrière, hun zelfvertrouwen en energieniveau, maar ook op het plezier dat ze in hun werk beleven. Zij doen wat velen eng vinden en liever vermijden. Topmanagers zonder goede presentatievaardigheden komen niet veel voor. Hoe zit dat bij jouw bedrijf?


Trainen, directe feedback en oefenen maken je een betere presenteerder
Als je beter wíl presenteren is dat ook voor jou weggelegd. Voor iedereen. Het kan namelijk altijd beter. Je hebt motivatie nodig om te beginnen en je doel te bereiken. Directe, correcte en volledige feedback en een handreiking hoe je de (basis-) vaardigheden van presenteren snel onder de knie kunt krijgen, zijn alles wat je nodig hebt om er vol voor te gaan.


Presentatievaardigeheden slaan over op de rest van je persoonlijkheid
Zij die goed presenteren zie je ook vooraan staan bij vergaderingen en allerlei evenementen. Hun kracht en zelfvertrouwen in het presenteren slaat over op andere vaardigheden en activiteiten. Dit wordt gezien en werkt door in zowel hun carrière, hun zakelijke als privé leven.


Zijn Presentatievaardigheden belangrijk?

Volgens een onderzoek van de Stanford University en AT&T, is de nummer 1 voorspeller voor zakelijk succes én opwaarts potentieel: 'How much you enjoy public speaking and how effective you are at it.' Dit kan ik (namens YouncK) alleen maar onderschrijven.

Tags: Presentatietips, beter presenteren, Workshop, Beter presenteren kun je leren!, YouncK, presentatiefouten, presentatie, opening, beweging